Fototeknikhörnan — Filter

Jag sniffar runt som en spårhund bland bloggarna här och jag såg att Nina Xi hade publicerat ett inlägg från Fototeknikhörnan som väckte mitt intresse. På den sidan hade "filter" som tema under oktober månad.och belyste dess användning på objektiv eller filter som kan appliceras i efterhand i bildredigeringsprogram. Jag har gjort något liknande som Nina. Men jag har valt att visa skillnaden mellan bilderna före och efter processen med en liten övning hur man använder sig av fotofilter i Photoshop. Först tar jag fram en bild som ser ut så här:

Photo by Artlover, LH
Click to enlarge the image

Det första vi gör är att gå till "Lager" i menyn och väljer "Nytt justeringslager" och klickar på "Fotofilter...". Då dyker det upp ett fönster där det står "Nytt lager". Klicka OK på den. Då ser du att ett fönster kommer upp som heter "Fotofilter" samtidigt som du får ett nytt justeringslager (i rosa färg här) ovanpå ditt bakgrundslager i rutan Lager, Se bild nedan:

Click to enlarge the image

Med justeringslagret aktivt använder du fönstret "Fotofilter". Där kan du nu välja befintliga fotofilter eller välja din egen färgton och välja täthet med skjutreglaget för att reglera hur stark färgton du vill ha. När du har provat dig fram och känner dig nöjd, klicka OK i fotofilterfönstret.
Så här blev mitt resultat efter använt blått fotofiler med en måttlig täthet av bilden nedan;

Photo by Artlover, LH
Click to enlarge the image

Se skillnaden mellan den första bilden och den här som nu är blåtonad. Vad tycker ni? Fördelen med att arbeta med justeringslager är att man inte förstör originalbilden om man skulle ångra sig samt att man slipper gå tillbaka i historiken. När man är nöjd går du till "Lager" i menyn och slår ihop lagren till en och sparar bilden. Ja, det var min lilla övning. Lycka till!


Klicka på bannern nedan för att komma till Fototeknikhörnan om du vill vara med

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

Nina sa…
Snyggt! Fiffigt med en förklaring oxå, jag får göra det nästa gång :-) Kul att du hängde på!
Artlover sa…
Tack Nina!:-) Jag är ju en utbildad bildlärare, så jag passar då på att lära ut och dela med mig av mina erfarenheter inom bild och bildbehandling:-).
Maria/mamma med kamera sa…
Kul att du berättar hur du gör. Det är mycket av idén med utmaningen: att inspireras och lära av andra!
Ny utmaning kommer imorgon!

Populära inlägg i den här bloggen

Fototriss — Djup + Tävling