Fotouppdrag Nr: 14 — Konstigt

Jag vred och vände i mina våndor när temat "Konstigt" kom till förslag av Beate till omgångens fotouppdrag i Inspiration & kreativitet. Konstigt värre blev det i mitt huvud och tänkte, vad ska jag hitta på till denna konstiga omgång? Men sen tänkte jag på att jag kan dra nytta av mina bildkunskaper och dela med dem till andra samt att jag publicerar två bilder som reder ut min förvirrade hjärna.
Bilder kan vara väldigt vilseledande och konstiga på olika sätt. Eftersom jag även är teoretiskt bildintresserad tänkte jag ta ett par exempel hur vi varseblir bilder utifrån ett konstpsykologiskt perspektiv. Vi ska fördjupa oss i bildperception och reda ut konstigheterna i följande exempel:-). Här mitt bidrag:

Photo by Artlover, LH
Click to enlarge the image.

Det är något konstigt med den här bilden, fast inte??? Ljuset och skuggorna upplevs komma från två håll, dels från höger och dels från vänster, mot varandra. Cocktaildekorationen i övre delen av bilden som är belyst från höger som står på ett underlag som är rakt det motsatta (trots att det är dåligt förmedlat här). Upplevs inte de runda formerna som knölar (om du fokuserar på dessa), som något upphöjt där ljuset kommer från vänster? Men om vi vänder bilden upp och ner, vad händer då? Se bild nedan.


Photo by Artlover, LH
Click to enlarge the image

Här ser bilden rättvänd ut, trots att den är upp och ned. Här ser vi att ljuset kommer från vänster istället och de upphöjda knölarna har helt plötsligt blivit gropar. Skuggorna ligger på rätt plats om ljuskällan. Bilden ser mindre konstig ut, eller konstig för att den är upp och ned? Bah, vi lämnar det här nu va?:-P.
För att sammanfatta fenomenet av en sfärisk form varifrån ljuset kommer ifrån, så upplevs formen vara utåtvänd (konvex) när ljuset kommer från vänster och inåtvänd (konkav) när ljuset i formen har bytt plats med skuggan när vi har vänt på bilden. Allt beroende på hur vi ser och vill se på den. Det var väl inte så konstigt? Nä, nu ska jag kyla ned mina geniknölar med en kopp te:-)


Fler "Konstiga" bilder till fotouppdrag nr:14 finns att beskåda hos "Inspiration och kreativitet"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Lissen sa…
Helt klart ser den nedre rättvänd ut. Konstigt, men så enkelt på samma gång!
Ha en skön dag!
Mona sa…
Otroligt fascinerande med knölarna och groparna. Det måste jag testa någon gång!
Konstigt, för jag ser inga knölar utan bara gropar på båda bilderna, kanske har jag sovit för länge men ser däremot de olika skuggorna. Riktigt konstigt hur olika våra hjärnor fungerar vid olika tillfällen.
Margareta sa…
Beroende på hur mina ögon betraktar bilderna var för sig så kan jag se i båda två att det finns gropar eller knölar. Det är nog jag som har blivit konstig. För det förändrar sig om jag drar dina bilder nedåt eller uppåt. /Made
Maria Berg sa…
Ja nog blev kullarna gropar på undre bilden tänk vad vi kan lura ögat, MB
Lasseivåmma sa…
Häftigt det där, och när jag tittar tillbaka så har kullarna blivit gröpper och tvärt om ...HJÄLP.
ormbunke sa…
Ja, nog ser jag förändringen men jag kanske behöver en psykologikurs. Anita
Veronica sa…
Mysko........................
cat sa…
Ja du det var konstigt värre:)
Artlover sa…
Jag vill komplettera med att det beror helt och hållet hur man ser på saken. Av kommentarerna här så ser de flesta olika på mina bilder än vad jag skrev, och det är helt sant. Jag märkte själv att jag såg tvärt om och fram och tillbaka att det var från fall till fall på vilket sätt man såg på det. Hade jag inte dekorationen där skulle den blivit ännu mer förvillande. Vi tolkar intrycken på olika sätt och inbillar oss vad det föreställer. Om ni känner till Rorshactestet, har jag testat på att göra samma sak i från dessa bilder. Det är ett exempel på hur vår benägenhet att begripa och ge mening åt obestämda mönster... Vi kan se en grop eller en knöl var för sig (inte samtidigt). Vi ser och vill se på saker på olika sätt efter våra erfarenheter. Ett exempel är skuggor i natten som föreställer helt annat än vad det är.
Lite förvirrande men jag såg tvärtom precis som flera gjort. Bra bidrag som öppnar för tolkning/Lis

Populära inlägg i den här bloggen

Fototriss — Djup + Tävling