Inspiration och kreativitet — Fototeknik

Photo by Artlover, LH
Click to enlarge the image

Kameraraw; ISO 200, Objektiv 2,8, 105 mm, f/16, 1/200.

Det finns många tekniker inom foto som man kan använda sig av för att få konstnärliga och effektfulla bilder. I grunden har haft kamera med blixt på ett stativ framför diskhon och en portion tålamod. Det krävs en hel del exponeringar tills man blir nöjd samt att man får in rätt tajming när droppen slår i mot vattenytan. Förutom inställningen av kameran och plåtningen finns det mycket runt omkring som ska fixas till. Bakom diskhon med det droppande vattnet hade jag ett vitt papper som bakgrund (den som speglar sig i nederkant i bild). Sedan testade jag med färgat papper, som det blev med mitt testfoto här ovan. Den lade jag i nederkant bakom vattnet, därav resultatet. I sådana här sammanhang får man experimentera sig fram.
Fototekniskt är det en enkel metod. Ställ in kameran med värdena ovan. Innan jag plåtar ställer jag in skärpan manuellt (autofokus funkar inte). Ta en pinne eller liknande och rikta in den där droppen ska falla. Pinnen blir ett riktmärke för att kunna ställa in skärpan. Blixthuvudet hade jag rakt upp med en pappskiva ovan, så jag fick ett indirekt ljus. Sedan släkte jag ned övrig belysning och tryckte av vid rätt tillfälle.
Till sist redigerade jag bilden i Lightroom med de nödvändigaste verktygen där; exponering, mättnad och lyster, intensitet och kontrast, kurvor samt med skärpa och brusreducering.


Fler bilder på temat "Fototeknik" till bilduppdraget finns hos Inspiration och Kreativitet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Tack för kommentaren i min blogg om fotoutveckling....
Du har en rätt grym beskrivning du med, det där med att hålla en penna eller pinna att rikta in fokusen på där vattendroppen ska landa var ju smart... hade jag nog aldrig kommit på....
Undra om jag ska ta en dag och "leka" lite mer med kameran idag....
Lämna ju in Lill Nikon på lite service i veckan, då det hade kommit in damkorn i ögat... *S*
men nu ger han mig klock"rena" bilder....

Tack för dagens fotolektion!
*S*
anemonen sa…
Coolt foto. Det blir häftigt när man gör så. Jag valde macro då jag älskar macrofoton. Din kritik på tema människor är befogad. jag gnuggade geniknölarna ordentligt för jag såg precis det du säger, men hur skulle jag dämpa det ljusa. jag fixade inte det i PS för jag är dålig på detta program. Nåja det var första gången jag testade att fota i studio. Nästa gång kommer jag att själv experimentera olika inställningar och själv bestämma var ljuset skall befinna sig. Dessutom är min kamera kass på det där med focus. Den trixar (tror jag) En trevlig alla hjärtans dag till dig.
Jane sa…
Häftig bild! Toppen att du delar med idg av "tekniken", lärorikt :)
Birgitta sa…
Kreativt tänkande bakom denna bild som du lyckats riktigt bra med!
Det blir väldigt snyggt och skärpan är perfekt. Bra att du beskrivit hur du gjort ifall jag ska testa någon gång/Lis
Karolina sa…
Tålamodet får vara stort när man fotar! Men snyggt blir det!
Shit alltså!
Jag blir så avundsjuk på alla som lyckas ta sådana här bilder. Det finns visserligen mängder av sådana men jag lyckas aldrig. Men din bild inspirerar mig till att fortsätta kämpa så kanske en vacker dag lyckas även jag.
Grattis till en snygg bild!
christina sa…
Den här bilden är super. Ska försöka någon dag men vågar inte hoppas på att komma i närheten av ditt resultat. Ha en bra dag!
Chesney sa…
Thanks for sharing your secrets....I want to try this sometime! I love each and everyone of your results...all of your water shots would be so cool framed and hanging together!

Populära inlägg i den här bloggen