Fototriss — Svart/Black

Photo by Artlover/LH
Click to enlarge

Nu när det är svart ute om nätterna kan man trots det gå ut och fotografera. När himlen är som mörkast framträder alla dessa stjärnor som bäst, till och med så mycket att man kan se vintergatans stråk över natthimlen, dock ej så tydligt som bilderna ovan. Förutsättningarna för att se stjärnorna och fotografera dem är att himlen är klar och molnfri samt att man åker utanför stan där inget stadsljus som stör natthimlen. Bilderna här ovan är plåtade med manuell inställning. För att stjärnorna ska framkallas väl har jag använt mig av högt ISO, mellan 1600-3200 och en slutartid mellan 15-20 sekunder. Fotostativ och självutlösare är ett måste i detta fall. Längre tider går det inte att ha pga. att jordaxelns rotation rör sig mycket snabbt och kan framkalla vita streck av stjärnorna istället i bilden. Man kan dock ana något av detta om man förstorar bilderna här ovan, att jorden har roterat under exponeringen. Men ju längre upp mot himlen som man plåtar, exempelvis mot polstjärnan minimerar man stjärnspår än nedåt mot horisonten.
Ja, även om det är becksvart där ute så leder stjärnorna där uppe till rätt väg i tillvaron. Se och njut! Det får bli mitt bidrag till omgångens Fototriss som är "Svart".Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Kommentarer

Ja nu är det höstkänsla minsann o dina bilder berättar precis hur kvällarna mörknar alltmer..men det ät mysigt tycker jag..allt har sin tid.
akson sa…
Supersnyggt!
Gillar din förklaring så att fler kanske vågat testa detta!
Hanna sa…
Mycket vackert, en stjärnklar himmel piggar upp humöret direkt.
aliva sa…
Vacker triss!
Härlig triss och bra text till. väldigt snygga bilder!
Jah Hollis sa…
Mycket vackert med de svarta siluetterna mot de lysande stjärnorna. Härlig triss.
Monkan sa…
Tredje bilden ser man bara ett streck av, bildstorlek 416x17, men om man följer uppmaningen :) och förstorar upp så ser man hela. Intressant information om hur man fotar stjärnor, man blir ju klart sugen att testa :) Mina favoritstjärnor här är mittenbilden.
Karoleen sa…
Läckra bilder med en vacker natthimmel - riktigt snygga bilder som inte är helt lätta att fånga =)
Axart sa…
Skickligt fotat! svårt med motiv som är så fruktansvärt långt borta.

AX
Åke sa…
Så fint du framhäver svart! Fina bilder och en bra förklaring hur man ska lyckas :) Bra jobbat!

Populära inlägg i den här bloggen

Mycket ska man se innan ögonen ramlar ur