Pink Stacking

Idag provade jag en spännande teknik i macrofotografering. Som ni vet är det svårt att få med allt i fokus i makro på grund av det korta skärpedjupet som uppstår i närbildsfotografering. För att få mer skärpa framför och bakom objektet kan man stacka ihop flera exponeringar till en bild i Photoshop för att få ett djupare skärpedjup. Jag kan tipsa om en sida som heter Phototuts+ som bl.a. tutorials om denna teknik.
Jag gjorde 6 exponeringar i detta fall på dessa rosa rosor som jag fick av morsan, som också får uppmärksamma cancerfondens rosa bandet som är på gång igen. Jag satte skärpan mellan den 1:a och sista bilden för varje exponering. Här visar jag upp den första och sista bilderna av dom två första i tur ordning i det här inlägget och den tredje sista bilden är resultatet av de sex sammanslagna bilderna som jag använde mig av.

Första bilen i serien av 6. Skärpan ligger bl.a. i nivå med knoppen nedanför i bild.

Sista bilden av de 6 exponeringarna i serien. Märk väl att knoppen nedanför är i oskärpa medan blombladen ovan är mer i skärpa. Jämför med ovanstående bild.

Den färdiga bilden som är stackad i Photoshop. Skärpan ligger här mer framför och bakom rosorna, dvs ett längre skärpedjup.
Photo by Artlover/LH
Click to enlarge


För övrigt hade jag stativ som är ett måste, ett macroobjektiv på kameran, en ficklampa som ljuskälla. Manuella inställningar och manuell fokus. ISO 100, f/5.6 och 05 sek samt fast brännvidd; 105 mm.


Fler rosa motiv finns att beskåda hos:


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

 

Kommentarer

Axart sa…
Både vackert och intressant .

AX
Mias Mix sa…
Kul att leka med tekniken. Har ännu inte skaffat photoshop men det börjar väl bli dags. Vackra rosor!
Anonym sa…
Snyggt, häftigt med så begränsad fokus.
Jah Hollis sa…
Ja, det fungerar ju bra. Och fint rosa är det med.
anemonen sa…
Hu ja vad jag har legat i konstiga ställningar när jag fotat i macro,dock har jag inget riktigt objektiv utan en tillsats och det blir inte lika bra, men stativ har jag haft.Fintfin jobbat av dig.

Populära inlägg i den här bloggen